Træpiller

Træpiller er billigt brænde

Ja, der er stort set til hele fyringssæsonen, svarede min nabo, da jeg lod falde en bemærkning om de to paller med sække fyldt med træpiller, som stod i hans indkørsel, da både han og jeg i går kom hjem fra arbejde på samme tid.

Min nabo, Carsten, er en hyggelig fyr, så vi får os tit en snak over hækken, eller hvor vi nu løber på hinanden. Og i går faldt snakken ret naturligt på husopvarmning af forskellig slags. I det kvarter, hvor vi bor, er mange af husene oprindeligt forsynet med el-radiatorer og en elektrisk opvarmet varmtvandsbeholder, for husene er bygget før den første oliekrise i 1970’erne, da elektriciteten var betydeligt billigere end nu.

Men efterhånden har de fleste af os enten skiftet til en anden type opvarmning eller i det mindste suppleret med typisk en brændeovn for at spare på udgifterne til el. Carsten er en af dem, der helt har sløjfet sin el-radiatorer, og han har i stedet fået installeret en meget avanceret og moderne træpilleovn, som gør stort set alt helt automatisk, så den er næsten lige så nem at passe som et oliefyr.

Carsten har fortalt, at han kun behøver at fylde nye træpiller i ovnens beholder hver anden dag, og askeskuffen kan holde til flere dages brug uden at skulle tømmes. Han hævder, at han sparer mere end 50 procent af sin tidligere varmeudgift efter at have fået installeret ovnen.

Hjemme hos os klarer vi os med en ganske almindelig brændeovn som supplement til el-radiatorerne. Vi synes, det er hyggeligt på en kold vinteraften at have den buldrende ild i ovnen, og selv om brænde jo ikke er gratis, så giver det alligevel en mærkbar besparelse i forhold til udelukkende at varme op med el.

Og mig generer det nu ikke at skulle tænde op i ovnen, når jeg kommer hjem fra arbejde. I perioder bruger jeg træbriketter (de er billige her) at fyre med, for de er nemme at få ild i, men ude i skuret har jeg da et pænt lager af rigtigt brænde. Det har jeg dog en tendens til at spare lidt på, for det er ikke ligefrem min yndlings-hobby at står udenfor og kløve brænde. Og uanset hvad er det jo altid rart med billigt brænde, som du også kan læse om her.

Selvfølgelig kunne jeg bare købe noget, der er kløvet i forvejen, men så ryger prisen altså temmelig meget i vejret, så det er til syvende og sidst et spørgsmål om en afvejning af mit ønske om at spare og min egen magelighed.

Her for ikke så længe siden fik jeg leveret seks rummeter bøg brænde, som ikke var kløvet. Men det var nu ikke et uoverkommeligt arbejde at få det kløvet, for jeg valgte at leje en kraftig brændekløver i vores lokale byggemarked, og med sådan en maskine kunne jeg klare hele læsset i løbet af den weekend, jeg havde lejet brændekløveren.

Alternativet ville jo være, at jeg skulle stå og svinge den flækøkse, som jeg har i redskabsskuret, men med så stor en portion brænde ville det jo tage mig flere dage at få kløvet det hele.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)
Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *